Aalten, dementievriendelijke gemeente

Op woensdag 8 maart 2017 heeft regiocoördinator voor de afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland de sticker van Samen dementie vriendelijk  uitgereikt aan wethouder Henk Rijks van de gemeente Aalten. De sticker mag de gemeente bevestigen aan het gemeentehuis van Aalten en laat daarmee zien dat Aalten een dementievriendelijke gemeente is.

In 2015 is op initiatief van de gemeenteraadsleden van de gemeente Aalten een werkgroep “Dementievriendelijke gemeente Aalten” van start gegaan. De werkgroep is samengesteld met vertegenwoordigers van Netwerk Dementie Oost-Achterhoek, Alzheimer Nederland (afdeling Oost-Gelderland, voorheen afdeling Achterhoek), VIT-hulp bij mantelzorg, Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, Careaz, Sensire, Figulus Welzijn en de gemeente Aalten.

De werkgroep streeft na dat binnen de gemeente Aalten plaats is voor iedereen en dus ook voor iedereen die anders is. De werkgroep heeft haar focus op mensen en hun naasten en betrokkenen met dementie gelegd, omdat dit een grote groep betreft, die in de toekomst alleen maar zal groeien. Één op de vijf mensen krijgt te maken met een vorm van dementie. Daarnaast bestaat er rondom dementie veel taboe, waardoor deze mensen en hun naasten vaak in een isolement terecht komen. Door dementievriendelijke gemeente te zijn, is het mogelijk ondersteuning te geven aan mensen met (een vermoeden van) dementie, door inwoners en maatschappelijke organisaties voor te lichten over hoe men kan helpen wanneer iemand te maken krijgt met dementie. Zo kunnen  mensen met dementielanger en vanzelfsprekender deel uitmaken van de maatschappij. Buren kunnen een oogje in het zeil houden, mantelzorgers kunnen worden ontlast, men staat er niet alleen voor.

Bewustwording is de eerste stap en dat gebeurt door laagdrempelige informatie aan te bieden, zoals bijv. trainingen voor ondernemers, zodat zij kunnen herkennen wanneer een klant met dementie hulp nodig heeft en hoe zij die kunnen bieden.

De inspanningen van de werkgroep heeft nu geleid tot de uitreiking van de sticker. Op de foto hieronder regiocoördinator Josephine Lambregts (links) en wethouder Henk Rijks (rechts) met de sticker. Foto door Jan Oberink.